Apicius, De re coquinaria, IV,II,17

Patellam tyrotaricham ex quocumque salso volueris: coques ex oleo, exossabis, et cerebella cocta, pulpas piscium, jocuscula pullorum, ova dura, caseum mollem excaldatum, haec omnia calefacies in patella. Teres piper, ligusticum, origanum, rutae bacam, vinum, mulsum, oleum. Patella ad lentum ignem, ut coquatur. Ovis crudis obligabis, adordinabis, cuminum minutum asparges et inferes.

oleum, i, n. : huile d’olive, huile
omnis, is, e : tout
origanum, i, n: origan
ovum, i, n : oeuf
patella, ae, f : plat
p
iper, eris, n. : poivre
piscis, is, m. : poisson
pullus, i, m: poulet
pulpa, ae, f : chair
quicumque , quaecumque , quodcumque: n'importe quel,
ruta, ae, f : rue (plante au goût amer)
salsus, a, um : part. passé de sallo; salé, assaisonné de sel (il s'agit ici de poisson)
tero, is, ere, trevi, tretum : triturer, broyer
tyroricha patella: plat rustique au fromage et au poisson fumé
vinum, i, n : vin
volo, vis, velle, volui: vouloir

adordino, as, are: arranger, disposer
aspargo, is, ere, spersi, spersum: saupoudrer
baca, ae, f : baie, fruit
calefacio, is, ere, feci, factum: chauffer
caseus, i, m. : fromage
cerabellum, i, n : cervelle
coquo, is, ere, coxi, coctum: cuire, faire cuire
cuminum
excaldo, atum, are : mettre dans l'eau chaude
exosso, as, are, avi, atum: enlever les arêtes
ignis, is, m : feu
infero, fers, intuli, illatum: servir (à table)s
jocusculum, i, n: petit foie
ligusticum, i, m: livèche (plante)
minuo, is, ere, minui, minutum: piler,
mollis, molle :mou, tendre,
mulsum, i, n: vin mêlé de miel
obligo, are :lier

retour